FOTOLAR

17 Şubat 2015 Salı

Organik Tam buğday ekmeği




Hava soğuk. Şubat kendini gösterdi. Buz gibi hava, yağan yağmurlar ve karlar ve buna bağlı olarak maalesefki tatil olan okullar. Eee, bizde 3 tane oğlan olunca haliyle okul tatilleri bende kabusa dönüşüyor :)

Onlar ertesi günde tatil olsun diye dua ederken, bende "yarabbim lütfen çocuklarımı dersleriden geri kılma, eğitimlerinden uzak tutma havaları güzelleştir" diye dua ediyorum . Neden acaba ? :))

Bugün beklenen kar geldi. Gündüz başlayan atıştırma sonrasında kendini "lapa lapa" ya döndürdü. Evdeki ablamızda bu soğukta en güzel ekmek yapılır diyerek kolları sıvadı ve mutfağa girdi. Sağolsun. Malum diyet durumlarıda var ikimizde. Ara öğünümüzde yemek için galeta yapalım dedik. Ekmeğimizde bittiği için ardından da ekmek yoğuralım dedi ve başladı hazırlıklara...Uzun lafın kısası  dışarıdan aldığımız ekmeklerin dişin kavuğunu doldurmayacak cinsden olduğunu hepimiz biliyoruz. Beyaz undan da olunca en güzeli tam buğday unundan kendimizce ekmek yapmak en güzeli. 

Ekte fotoğraflarını bulacağınız tambuğday unundan ekmeğimizin tarifini sizinle paylaşıyorum:

1kg organik tam buğday unu
1 küçük paket (42gr) yaş maya
1/2lt ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
2 yk zeytinyağ
2 tutam çörek otu veya susam

Önce unu bir kaba koyun. Unun  orta kısmını bir kase görüntüsünde açın ve  mayayı, suyun bir kısmını, tuzu ve şekeri koyun. 5dk bekletin. Bekledikten sonra kalan diğer suyuda ekleyip yoğurun. Kulak memesi kıvamını yakalayana kadar. Ardından 2 yk zeytinyağını ilave edin. Sonradan koymamızın sebebi duyduklarımıza isitinaden karışım içine koyulduğunda mayanın şişmesinin engellenmesi. sonradan koyarsan daha güzel kabarıyor. 

Yağdan sonra iyice tekrar yoğurun. Kabın içindeki hamurun üzerine streç geçirip üzerinede kaynar suda ıslattığınız bir bezi sıkılmış olarak üzerine kapatın. Yarım saat bekledikten sonra hamurumuzu bezeler halinde ayırıp istediğiniz şekli verdikten sonra üzerine fırça ile yumurta sarısını sürüp isteğe bağlı olarak çörek otu veya susam serebilirsiniz. Hazır bezeleri 5 dk daha bekletip 200 derecede ısıtılmış fırına verip 20 dk pişirin. 

Afiyet olsun :)

Didem
instagram/3son1mom







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler. Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle. :)
Didem Basmacı